In de dinsdag (15 september 2020) gepresenteerde Miljoenennota erkent het kabinet dat de onderwijskwaliteit omhoog moet. Structurele investeringen ontbreken hiervoor helaas. Wel sluit de PO-Raad zich van harte aan bij de lof die de Koning uitsprak over de veerkracht van leraren die hun leerlingen tijdens de coronacrisis online begeleidden. De digitale vaardigheden die het onderwijs in de afgelopen maanden opdeed, ontwikkelt de sector graag verder. We zien daarvoor kansen in het Groeifonds dat prominent deel uitmaakt van de Kabinetsplannen.
Naast de aandacht in de troonrede voor het harde werk en de flexibiliteit van het onderwijs, stond er in de Miljoenennota veel wat we al kenden: geld dat al geïnvesteerd is en beleid dat reeds in gang is gezet. Dit zijn de belangrijkste punten:
Groeifonds voor kennisontwikkeling
Wel nieuw is het Groeifonds. Vandaag werd bekend dat een derde (6,7 miljard) bestemd is voor kennisontwikkeling. Hoewel nog onbekend is wat deze pot met geld betekent voor de onderwijssector, ziet de PO-Raad hierin kansen voor het verder brengen van digitalisering van het onderwijs. Scholen zijn er klaar voor om hun vaardigheden op dit gebied verder te ontwikkelen.
Onderwijskwaliteit vergt structurele investeringen
Het is goed om te horen dat onze zorg over dalende onderwijsprestaties ook in de tekst bij de miljoenennota doorklinkt. “Werken aan de onderwijskwaliteit is nodig voor kansengelijkheid en het verdienvermogen”, zo staat er. Die dalende kwaliteit is niet van vandaag of gisteren. In onze verkiezingsinbreng benadrukken we de noodzaak van structurele en brede extra investeringen in het onderwijs en een heldere koers voor de toekomst. Het is tijd voor groot onderhoud aan het onderwijssysteem. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat alle jonge kinderen, leerlingen en studenten de kans krijgen hun talenten optimaal te benutten en dat werken in het onderwijs aantrekkelijk blijft.
(Bron: po-raad, 15 september 2020)