Van plan naar praktijk: 6 tips voor een succesvol werkdrukverdelingsplan

In het Onderwijsakkoord is afgesproken dat er vanaf schooljaar 2022-2023 structurele middelen beschikbaar zijn voor de verlichting van werkdruk. In de CAO VO zijn afspraken gemaakt over de besteding van dit bedrag. Scholen bepalen samen met de medewerkers wat passende, collectieve maatregelen zijn om de (ervaren) werkdruk te verminderen. Het is van belang dat er gekeken wordt naar de school specifieke situatie, zodat medewerkers zoveel mogelijk in staat worden gesteld om te doen wat zij het beste doen: het verzorgen van goed onderwijs. Om te komen tot een plan geven we zes tips.  

Van plan naar praktijk: 6 tips voor een succesvol werkdrukverdelingsplan

1. Stel kaders vast 

Allereerst is het van belang om de financiële kaders helder te hebben. Wat is de hoogte van de middelen en waar mogen de middelen aan besteed worden? Daarnaast maakt de schoolleiding met de PMR afspraken over de organisatorische kaders. Deze kaders worden voorgelegd aan het personeel.  

 

2. Zorg voor betrokkenheid

Zorg ervoor dat alle medewerkers (OP én OOP) betrokken zijn bij het proces. Alle input is waardevol voor het verminderen van de (ervaren) werkdruk. Daarnaast speelt de MR een cruciale rol bij het opstellen en evalueren van het plan. Tijdens het opstellen van het plan wordt iedereen op de hoogte gehouden worden van de voortgang. 

 

3. Stel doelen op

Stel samen met de medewerkers duidelijke en meetbare doelen op die gericht zijn op het verminderen van de werkdruk. Deze doelen zijn bij voorkeur specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden (SMART). Bepaal daarnaast welke problemen het meest urgent zijn en waar de grootste winst te behalen is.  

4. Analyseer de huidige situatie

Analyseer de factoren die bijdragen aan de (ervaren) werkdruk. Staat de planning aan het begin van het jaar vast of veranderd er veel gedurende het jaar? Hoe effectief zijn de vergaderingen en hoe zit het met de administratieve taken? De onderliggende oorzaken van de werkdruk moeten worden achterhaald.  

 

5. Bepaal de maatregelen 

Aan de hand van de kaders, doelen en de analyse van de huidige situatie kunnen maatregelen ontwikkeld worden met als doel de (ervaren) werkdruk te verminderen. Zo kan het herijken van het taakbeleid een maatregel zijn voor meer rust en structuur in de organisatie. Ook kan gekeken worden naar het aantal vergaderingen of de invoering van nieuwe technologieën om het werk efficiënter uit te kunnen voeren.  

 

6. Evalueer 

Tijdens de verschillende stappen wordt het plan opgesteld. Er wordt transparant gecommuniceerd en de beslissingen en redenen hiervoor zijn vastgelegd in het plan. Bij uitvoering van het plan vindt op regelmatige basis evaluatie plaats om te bepalen of de maatregelen effectief zijn. Indien gewenst kan het plan worden aangepast, rekening houdend met de veranderende omstandigheden binnen de school.  

Het opstellen van een goed werkverdelingsplan is een intensieve, maar belangrijke taak. Het verminderen van (ervaren) werkdruk is een proces dat tijd kost. Benieuwd wat onze adviseurs voor u kunnen betekenen? Neem contact op via [email protected] of vul het contactformulier in.  


Taakbeleid voor onderwijsgevend personeel, maar vergeet het onderwijsondersteunend personeel niet!

30 april 2025

Verschillende ontwikkelingen op scholen maken het gewenst om nieuw taakbeleid te ontwikkelen. Wat ooit werkte, is nu vaak niet meer toereikend. Zo sluit het bestaande taakbeleid vaak niet meer aan bij de kaders vanuit de cao VO, werkt het niet bevorderend voor de werkdrukbeleving van docenten of sluit het niet meer aan bij de professionele cultuur of de onderwijsontwikkelingen in de school.  

Tips en overwegingen bij een onderzoek naar fusie

17 april 2025

Overweegt jouw school of organisatie een onderzoek naar fusie? Een gedegen onderzoek is cruciaal voor een succesvolle samenwerking in de toekomst. In ons nieuwste artikel delen we tips en overwegingen voor een zorgvuldige aanpak, van communicatie en scenario-analyse tot het opstellen van een procesplan. Lees het artikel en bereidt jouw organisatie voor op de toekomst!

Samenwerking als kracht voor de toekomst voor kleine schoolbesturen

27 maart 2025

Kleine schoolbesturen of schoolbesturen met één school, ook wel "éénpitters" genoemd, staan steeds vaker voor de uitdaging om hoogwaardig onderwijs te bieden met vaak beperkte middelen en capaciteit. Samenwerking met andere besturen kan een effectieve manier zijn om deze uitdagingen aan te pakken. Door samen te werken kunnen schoolbesturen kosten besparen, administratieve lasten verminderen en de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. In dit artikel bespreken we verschillende samenwerkingsvormen die kleine schoolbesturen kunnen overwegen, elk met hun eigen niveau van samenwerking en autonomie.  

Scroll naar boven