1. Stel kaders vast
Allereerst is het van belang om de financiële kaders helder te hebben. Wat is de hoogte van de middelen en waar mogen de middelen aan besteed worden? Daarnaast maakt de schoolleiding met de PMR afspraken over de organisatorische kaders. Deze kaders worden voorgelegd aan het personeel.
2. Zorg voor betrokkenheid
Zorg ervoor dat alle medewerkers (OP én OOP) betrokken zijn bij het proces. Alle input is waardevol voor het verminderen van de (ervaren) werkdruk. Daarnaast speelt de MR een cruciale rol bij het opstellen en evalueren van het plan. Tijdens het opstellen van het plan wordt iedereen op de hoogte gehouden worden van de voortgang.
3. Stel doelen op
Stel samen met de medewerkers duidelijke en meetbare doelen op die gericht zijn op het verminderen van de werkdruk. Deze doelen zijn bij voorkeur specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden (SMART). Bepaal daarnaast welke problemen het meest urgent zijn en waar de grootste winst te behalen is.
4. Analyseer de huidige situatie
Analyseer de factoren die bijdragen aan de (ervaren) werkdruk. Staat de planning aan het begin van het jaar vast of veranderd er veel gedurende het jaar? Hoe effectief zijn de vergaderingen en hoe zit het met de administratieve taken? De onderliggende oorzaken van de werkdruk moeten worden achterhaald.
5. Bepaal de maatregelen
Aan de hand van de kaders, doelen en de analyse van de huidige situatie kunnen maatregelen ontwikkeld worden met als doel de (ervaren) werkdruk te verminderen. Zo kan het herijken van het taakbeleid een maatregel zijn voor meer rust en structuur in de organisatie. Ook kan gekeken worden naar het aantal vergaderingen of de invoering van nieuwe technologieën om het werk efficiënter uit te kunnen voeren.
6. Evalueer
Tijdens de verschillende stappen wordt het plan opgesteld. Er wordt transparant gecommuniceerd en de beslissingen en redenen hiervoor zijn vastgelegd in het plan. Bij uitvoering van het plan vindt op regelmatige basis evaluatie plaats om te bepalen of de maatregelen effectief zijn. Indien gewenst kan het plan worden aangepast, rekening houdend met de veranderende omstandigheden binnen de school.
Het opstellen van een goed werkverdelingsplan is een intensieve, maar belangrijke taak. Het verminderen van (ervaren) werkdruk is een proces dat tijd kost. Benieuwd wat onze adviseurs voor u kunnen betekenen? Neem contact op via [email protected] of vul het contactformulier in.