Taakbeleid
Taakbeleid staat, mede door de cao VO en het thema werkdruk in het onderwijs, bij veel scholen op de agenda. Toch lukt het in veel organisaties niet om het taakbeleid aan te passen. Het hoge instemmingsquotum (tweederde van het onderwijzend personeel) legt grote druk op het proces. De adviseurs van Penta Rho zijn ervaren met het inrichten en begeleiden van een proces taakbeleid. Wij ontwikkelen samen met de school taakbeleid dat gedragen wordt in de organisatie.
Wat is taakbeleid?
Taakbeleid heeft als doel een optimale afstemming van het werk op school en de kwaliteiten in combinatie met de beschikbare tijd van het onderwijzend personeel op school. Het taakbeleid bevat zowel lesgebonden als niet-lesgebonden taken. Goed taakbeleid dat op de juiste wijze wordt toegepast, geeft rust en duidelijkheid in de organisatie. Niet-transparant taakbeleid dat niet goed bij de realiteit van dat moment past en niet goed wordt toegepast, kan onrust en ontevredenheid oproepen.
Traject nieuw taakbeleid
Met onze expertise dagen wij de medewerkers in de organisatie uit om ‘out of the box’ te denken. Om in andere woorden, los te komen van het bestaande beeld van taakbeleid. In een werkgroep, bestaande uit verschillende medewerkers van de school, werken we toe naar een breed gedragen opbrengst. We kijken naar verschillende modellen, verdiepen ons in de (verplichte) onderdelen zoals de ontwikkeltijd en de opslagfactor. Ook overige zaken als procesafspraken laten niet onbesproken. Met een zorgvuldige voorbereiding die maximaal aansluit bij de organisatie en met werkvormen waarbij wij observerend en analyserend te werk gaan. Taakbeleid, bottom-up opgebouwd, dat op een gedragen meerderheid kan rekenen.
Mogelijkheden begeleiding taakbeleid
Naast een traject om te komen tot nieuw taakbeleid kunt u ook denken aan:
- een onderzoeksfase waarbij we op basis van verdiepend onderzoek kijken naar de knelpunten bij de formatietoedeling, organisatie en uitvoering van het taakbeleid.
- een evaluatie waarin de ervaringen van het huidig taakbeleid en de wensen en behoeften voor nieuw taakbeleid in kaart worden gebracht.
- een masterclass of webinar om betrokkenen binnen de school te informeren over taakbeleid.
- een technische analyse van het huidige taakbeleid.
- een helpdesk om centraal en onafhankelijk vragen te beantwoorden over taakbeleid.
- hulp bij het implementeren van nieuw taakbeleid.
- het evalueren van een door de school gelopen proces.
- een traject om te komen tot taakbeleid voor het OOP: een OOP-regeling.
Procesbegeleiding Penta Rho
Penta Rho is dé landelijk deskundige op het gebied van taakbeleid. Wij bieden diverse mogelijkheden om scholen te ondersteunen of te begeleiden op weg naar een nieuw en passend taakbeleid. Begeleiding van buitenaf biedt een grote kans van slagen. De afgelopen jaren hebben wij meer dan 80 projecten begeleid. Daarbij is op 70% van de scholen het nieuwe taakbeleid met tweederde meerderheid aangenomen.
Meer lezen over taakbeleid?
Ons uitgangspunt bij de procesbegeleiding is maatwerk, dat aansluit op uw wensen én op de cultuur in uw onderwijsorganisatie. Klik door op een van onderstaande onderwerpen, om meer te lezen over onze aanpak.
'Penta Rho denkt proactief mee en durft op grond van de context van de organisatie ook vernieuwende ideeën in te brengen.'
'De werkwijze van Penta Rho is ons goed bevallen en de werkgroep heeft het als zeer prettig ervaren. De adviseurs zijn accuraat, hebben kennis van zaken en houden zich aan de gemaakte afspraken.'
'De ervaring die ik heb met Penta Rho is samen te vatten in 3 woorden: deskundig, doortastend en betrouwbaar.'
'Taakbeleid staat mede vanwege grote aandacht voor werkdruk in het onderwijs hoog op de agenda. Het inschakelen van externe deskundigheid heeft voor ons gewerkt.'
'Gedurende het traject hebben we met plezier uitgekeken naar de bijeenkomsten, die weliswaar vermoeiend waren door het hoge tempo, maar die meer energie opleverden dan dat zij kostten.'