Stichting Primair Onderwijs Viadere bestaat uit zestien basisscholen voor openbaar en protestants-christelijk onderwijs in Almelo. Nog wel. Na de zomervakantie telt Viadere er veertien, want er komen twee fusies aan. OBS Step! en CBS De Wierde in de wijk Ossenkoppelerhoek gaan samen verder als Wijzer. En in de wijk Windmolenbroek fuseren OBS De Stapvoorde en CBS De Huve tot De Pionier. Dat is nodig. Ook in Almelo daalt het aantal leerlingen. Twee van de vier basisscholen zaten zelfs al ruim onder de opheffingsnorm. Om te voorkomen dat de scholen moesten sluiten, koos Viadere voor twee fusies. Dat lost meteen een huisvestingsvraagstuk op. De gefuseerde basisscholen krijgen binnen een aantal jaar een gloednieuw pand.
Veel ervaring in fusies
Viadere trok twee schooljaren uit voor de fusies. “Het is een complex en intensief proces, dus ik wilde graag een ervaren bureau inschakelen om ons te begeleiden”, vertelt Frank Konings. Hij is een van de bestuurders van Stichting Primair Onderwijs Viadere en benaderde ons na een tip uit zijn netwerk. “Bij Penta Rho werd meteen duidelijk dat ze heel wat fusies tot een goed einde hebben gebracht. Dat gaf vertrouwen. Ze gaven aan dat zij zich alleen op het technische gedeelte storten, niet op de nieuwe onderwijsvisie. Die focus vind ik heel sterk.”
Gouden zet in de fusie
Twee fusies tegelijk. Dat maken we niet vaak mee. Vanuit Penta Rho gingen adviseurs Ronald de Bie en Mirthe ten Brinke ermee aan de slag. Stap één was het informeren van de ouders. “Ronald en Mirthe namen ze mee in het proces en slaagden er meteen in het vertrouwen te winnen”, herinnert Frank zich. “Ze verzamelden alle vragen en zorgen die er leefden, bijvoorbeeld over de schooltijden en klassensamenstelling. Dat zijn altijd hete hangijzers in een fusie.”
“Ronald en Mirthe namen ze mee in het proces en slaagden er meteen in het vertrouwen te winnen”
Vervolgens zetten we twee projectgroepen op, voor elke nieuwe school een. Met daarin de directeuren en leden van de teams van beide basisscholen. Samen deelden we het fusietraject in fases in en verdeelden we de taken. Frank: “Met het inschakelen van Penta Rho schoof ik als bestuurder naar de achtergrond. Heel fijn. Uit ervaring weet ik dat het kan schuren als je bestuurder én procesbegeleider bent. Als het lastig wordt, kom je in een kwetsbare positie. Bij ons was Penta Rho in the lead. Penta Rho begeleidde de fusies en was volledig verantwoordelijk. Een gouden zet.”
Iedereen mag meedenken
We vormden voor beide nieuwe scholen werkgroepen, waarin teamleden en ouders mochten meedenken. Over die hete hangijzers als schooltijden en de klassenindeling, maar ook over het soort onderwijs en de organisatiestructuur. De nieuwe identiteit en de onderwijsvisie lieten we over aan de adviseurs van Verus. Frank: “Penta Rho zette een projectorganisatie neer waarin zowel teamleden als ouders mochten meedoen. Zo verdeelden ze de taken, maar creëerden ze ook draagvlak. Dat heeft ervoor gezorgd dat het fantastisch is verlopen.”
Spreekstalmeester op ouderavonden
De werkgroepen legden al hun voorstellen bij de projectgroepen neer. Zij bekeken het vervolgens kritisch en hakten knopen door.
“In dit soort processen wil je dat alles goed gedocumenteerd wordt. We werden écht ontzorgd.”
“Penta Rho verzamelde alle documenten, notuleerde alle overleggen en borgde de afspraken”, zegt Frank. “In dit soort processen wil je dat alles goed gedocumenteerd wordt. We werden écht ontzorgd.”
Tussendoor verstuurde Penta Rho fusiebulletins en organiseerden we avonden om teamleden en ouders bij te praten. “Wat ik heel prettig vond, is dat Penta Rho de spreekstalmeester leverde bij de ouderavonden. Ronald deed dat met verve. Hij weet bij sommige scherpe vragen de angel eruit te halen. De vraag áchter de vraag te benoemen en te beantwoorden. Dat maakte de ouderavonden heel geslaagd.”
Twee nieuwe bassischolen
De nieuwe situatie van de twee basisscholen beschreef Penta Rho in twee fusierapportages. De inhoud presenteerden we aan de MR. Daarna volgde de raadpleging onder de ouders. Frank: “De MR was heel tevreden over het proces. Ook de ouders steunden de fusie. Vol vertrouwen legden we de fusies voor aan het college van B en W.”
“Dit proces is bij Penta Rho in goede handen.”
En terecht, want inmiddels heeft het Almelose college een positief advies afgegeven over de voorgenomen fusies. Het wachten is nu nog op een definitief besluit van het ministerie van Onderwijs. Maar ook dat komt goed, voorspelt Frank. “Ik ben ontzettend blij met het resultaat. Alles is zo soepel verlopen. Ik voelde meteen: als ik met Penta Rho dit avontuur aanga, sla ik geen stappen over. Er komt veel kijken bij een fusie en je wil geen fouten maken. Dit proces is bij Penta Rho in goede handen.”