Nieuw taakbeleid voor Stichting VOOR

Stichting VOOR, een nieuw gefuseerde stichting in de omgeving Goes (voorheen Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs Zeeland en Scholengroep Pontes), heeft met begeleiding van onze adviseurs een nieuw taakbeleid ontwikkeld. In een intensief traject, met een betrokken werkgroep en een duidelijke processtructuur, is toegewerkt naar een taakbeleid dat recht doet aan de identiteit en behoeften van beide oorspronkelijke stichtingen. Tevens biedt het een gezamenlijk kader, ter  versterking van de fusie. 

Het proces  

De werkgroep, bestaande uit collega’s van beide oorspronkelijke stichtingen, ging voortvarend aan de slag. “Er was ruimte voor ieders inbreng, er werd goed geluisterd en gezamenlijk gezocht naar mogelijkheden,” zo geeft een lid van de werkgroep aan. De bijeenkomsten zijn als efficiënt en doelgericht ervaren, met oog voor draagvlak. “Er zat vaart in. Dat moest ook, maar dit is niet ten koste gegaan van het draagvlak.”  

De procesbegeleiding werd als deskundig en duidelijk ervaren. De adviseurs bewaakten het proces zorgvuldig, gaven heldere adviezen en brachten de nodige expertise in. Hierdoor kon de werkgroep zich volledig richten op de inhoud. Het resultaat is een taakbeleid dat het maximaal haalbare vertegenwoordigt binnen de huidige situatie van de gefuseerde stichting – een mooie mix van twee werelden. 

“Een gedragen compromis dat recht doet aan beide oorspronkelijke stichtingen". – Aldus een werkgroeplid

De uitslag 

“Achteraf vind ik het niet erg dat het in twee keer is gegaan, het laat zien dat er echt iets met de inbreng van collega’s wordt gedaan en dat hun stem telt.” 

Hoewel het taakbeleid in de eerste stemming nog niet werd aangenomen, werd het voorstel na verwerking van feedback en verdere toelichting in een tweede stemming alsnog met voldoende draagvlak aangenomen. “Achteraf vind ik het niet erg dat het in twee keer is gegaan,” zegt de bestuurder. “Het laat zien dat er echt iets met de inbreng van collega’s wordt gedaan en dat hun stem telt.” 

Terugblik op het proces 

Zowel de werkgroep als de bestuurder kijken tevreden terug op het proces. De samenwerking met Penta Rho werd als prettig en professioneel ervaren. “Voor de ontwikkeling van de organisatie is het heel belangrijk dat er nu een eenduidig beleid ligt. Dit is veel beter zo.” – Aldus de bestuurder. 

“Voor de ontwikkeling van de organisatie is het heel belangrijk dat er nu een eenduidig beleid ligt.” 

Een nieuw taakbeleid voor Het Baken Almere

Wie in het onderwijs werkt, weet hoe belangrijk een taakbeleid is. Hierin vind je alle taken van onderwijsgevend personeel (OP). Denk aan lesgeven, vergaderen, surveilleren, leerlingen begeleiden en jezelf ontwikkelen. Ook staat erbij hoeveel tijd je daarvoor krijgt. De cao voor het Voortgezet Onderwijs bepaalt dat, maar scholen mogen daarvan afwijken. Een goed, actueel taakbeleid geeft duidelijkheid en rust op school. Penta Rho heeft de procesbegeleiding voor Het Baken Almere uitgevoerd om tot een gedragen nieuw taakbeleid te komen.

Een veilig leer- en werkklimaat bij Aurora Onderwijsgroep 

Hoe komen we tot een actueel veiligheidsbeleid, dat kan rekenen op draagvlak binnen de organisatie en waarin overzicht ontstaat van alle documenten en protocollen? Die vraag stond centraal in onze samenwerking met Aurora Onderwijsgroep. Wat begon als een zoektocht naar overzicht en samenhang, groeide uit tot een traject waarin we samen een stevig fundament legden voor een veilig leer- en werkklimaat. 

Strategisch Integraal Huisvestingsplan Gemeente Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen heeft Penta Rho de opdracht gegeven om een Strategisch Integraal Huisvestingsplan (SIHP) op te stellen voor het basisonderwijs. De focus van deze opdracht lag op het ontwikkelen van een plan dat niet alleen de huidige behoeften in kaart brengt, maar ook toekomstbestendige oplossingen biedt voor de middellange en lange termijn.

Scroll naar boven