Met scholingsprogramma meer regie over balans werk-privé

Het Isendoorn College in Warnsveld deed na de meivakantie een uitgebreide enquête onder de ruim 120 leraren. Hoe hebben zij lesgeven op afstand vanuit huis ervaren? Eén van de zaken die eruit sprongen was ‘de regie nemen in de balans tussen werk en privé’. Dit onderwerp komt volgend schooljaar terug in het nieuwe scholingsprogramma.

Twee jaar geleden startte het Isendoorn met onderwijsvernieuwing. Doelen zijn betekenisvoller onderwijs geven, leerlingen meer regie over hun eigen proces laten nemen en meer rust in de school door een verlengde schooldag en minder leswisselingen. Dit zijn flink wat veranderingen die een andere manier van werken van leraren vragen. Interim-schoolleider Yvonne Gerridzen houdt zich bezig met dit vernieuwingsproces.

“Sindsdien is bijvoorbeeld het rooster veranderd, hebben leerlingen vijf lessen van 80 minuten per schooldag en is het mentoraat meer coachend. Leerlingen krijgen onderwijs volgens het principe van project based leren, ze gaan meer onderzoekend aan de slag. Van leraren vraagt dit dat ze zichzelf als professional in de organisatie gaan zien en gedragen. We dagen hen uit om actief bij te dragen aan de nieuwe manier van werken.”

De MR sprak daarop de wens uit om leraren hierin te ondersteunen. En dus start het Isendoorn komend schooljaar met een nieuw ontwikkeld scholingsprogramma, waarin tijdens ontwikkelmiddagen vaardigheden centraal staan in plaats van alleen vakinhoudelijke onderwerpen (bron www.voortgezetleren.nl juli 2020).

Lees hier het hele artikel

Anel Jonkman, leraar lichamelijke opvoeding en mentor havo 5 

Meer informatie?

Bent u ook op zoek naar iemand die een groot innovatie- of verandertraject kan trekken? Met Yvonne haalt u de juiste persoon in huis. Ze houdt van aanpakken. Problemen gaat ze niet uit de weg; ze stroopt haar mouwen op en zoekt met haar team naar oplossingen. 

Wilt u meer informatie of heeft u een gerichte vraag? Neem rechtstreeks contact op met het secretariaat van PentaRho (055 – 538 66 90).